diumenge, 28 d’octubre del 2012

La fecundació interna i externa dels peixos

A la nostra peixera, hi ha un peix apunt de tenir peixets. Però, els peixos no ponen ous?



Ens hem plantejat aquesta pregunta ja que, estem acostumats a que els peixos facin un petit forat sobre les pedres i hi posin tots els ous. Però, en aquest cas, no és així.
Els guppies tenen un procés de fecundació interna i, què vol dir això?
Per tal de resoldre a aquesta pregunta, primer ens em de plantejar quins tipus de reproducció de peixos hi ha i com es produeixen.
En la reproducció dels peixos, trobem tres patrons generals ben definits: els vivípars, els ovovivípars i els ovípars.
-          Els vivípars: Són aquell que pareixen a la seva cria com a joves completament formats. El procés requereix de fertilització interna ( és una característica d’especialització obligada en aquest grup). Entre tots els peixos que existeixen actualment, hi ha 40 famílies amb unes 420 espècies de peixos cartilaginosos que són, en major part, els que posseeixen aquesta experiència vivípara de reproducció, per exemple: els taurons, les ralles. Els mascles d’aquests grups de peixos posseeixen una modificació de les seves aletes ventrals en forma d’òrgan copulador, que els serveix per transferir els espermatozoides durant la fertilització interna.
-          Els ovovivípars: També requereixen de fertilització interna, són aquells on els ous són retinguts per la mare fins a la eclosió, però la nutrició de l’embrió no depèn de la mare sinó de l’ou. Aquesta estratègia reproductiva no és gaire comú en els peixos marins. A la nostra peixera trobem els guppies i els mollies, que tenen aquests tipus de reproducció. En aquest grup trobem que els mascles és la aleta anal “ Gonopodi” la que es modifica per introduir els espermatozoides en la cavitat ovàrica de la femella.
-          Els ovípars: La gran majoria dels peixos marins són d’aquest tipus. Els sous son expulsats al medi i la fertilització és externa. Encara que, en rares ocasions, poden donar-se successos on es produeixi la fertilització interna abans que els exclogui.
Així, doncs, en aquest cas, la reproducció dels nostres guppies és ovovivípar i es produeix a l'interior del peix femella, conservant els ous a dins fins el moment de l'expulsió d'aquests.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada